Jom Klik

Tuesday, November 30, 2010

ter busy buat mase ini

Salam buat kawan2 (^__^)

lame jugak tak menjengah ke blog ini.. nak luah meluah pun tak sempat sebab sibuk bekerje ,, and attend jemputan2 kawen kawan kawan kawan,, saye juge ter busy dengan project baru.

agak2 free sila la melawat blog saye lagi satu --> http://www.haisabiz.blogspot.com/

ni business baru saye. ade yang cakap untung ke buat business ni. sebenarnye memang la tak banyak untung and makan mase nak buat bende2 handmade yang sy buat ni. tapi ape yang paling penting saye sangat2 enjoy ---

thanks kepada yang menyokong.. memang saye sayang sangat kat korang (^___^)

salam bertemu kembali.

Wednesday, November 17, 2010

Pengorbanan, dikorban @ terkorban

Salam aidiladha..

Dalam hidup kite sehari harian mesti ade pengorbanan yang terpakse dilakukan. Tapi ade jugak orang yang pentingkan diri sendiri sepanjang hidup dia. Nak orang lain bekorban untuk dia tapi ape yang dia lakukan untuk orang lain???

bekorban apa saje..harta atau pun nyawa..itulah kasih mesera..sejati & mulia....


---------------------------------@@---------------------------------


 
Sekarang jam 4:57am@17Nov2010. Baru free sikit. Semalam jadual terlalu penuh. 6lebih bangun solat, 7pg breakfast, 7:30pg pergi pasar pudu. Aku memang suke p pasar pudu kalau nak masak untuk raye ni, sebab sane ayam fresh, lagi2 ayam tua. Nampak nye ramai lagi orang KL belum balik kampung @ memang tak balik sebab setengah jam aku tunggu pakcik ni potong ayam tua aku..ramai nyerrr.. kalah raye puase.

Ni bende2 beli kat pasar tadi.. berat sungguh *__*

Aku sempat cekau cakoi... lame giler tak makan... mengidam dah..huhuu

9:20pg sampai rumah, duduk kejap. Kemudian mule mengemas. Waktu ni tinggal aku & anak buah aku Danish je. So best sikit mengemas sebab aku memang suke buat keje2 ni time takde orang kat rumah. Sambil2 menjage si kecik yang tengah demam tu. Penat jugak layan si kecik ni, mandikan, bagi makan then after 1hour bagi ubat tapi lepas tu batuk2 muntah, then nangis, then muntah lagi, and bla bla bla.. Takpe la kan ambil pengalaman. Nanti dah ade baby sendiri senang :P

Lebih kurang 3:30ptg aku berehat sebentar bersame bantal kesayangan,,haha. Then mak aku balik.. so pukul4 lebih p klinik bawak Danish. Balik rumah duduk jap & mule sediakan bahan2 utk masak. Then tolong mak masak until 10mlm ++. Then aku ter pengsan until kul4 pagi tadi terjage (^__^). So jap lagi nak masak lodeh & p keje (^__^). Team C tunggu ye,, kite makan2 rendang same2 nanti :P


---------------------------------@@---------------------------------


Ape erti aidiladha itu sendiri? Ade banyak pendapat sebenarnye tapi yang aku tahu hari ini begitu istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Dalam kehidupan aku sendiri banyak pengorban yang dilakukan oleh orang sekeliling aku terutame keluarge.

Pengorbanan seorang ibu
My lovely mother... yang bekorban ape saje demi membesarkan anak2 nye. Disebabkan mak tak pernah pergi kesekolah, dia keje pun biase2 je. Ni ape yang aku nampak sejak kecik. Pagi2 bute mak dah bangun masak untuk sarapan & makan tengahari sekali. Dalam kul7 mak dah hilang (p keje). Kul 11 malam kedang2 baru balik. Banyak rumah mak keje.

Raye hari yang paling best. Mesti ade baju baru untuk 7 orang anak2 mak. Tapi kadang2 tengok mak sendiri takde baju baru. Tapi sebab tu masih kecik aku tak berape nak paham. Kadang2 mak siapkan baju anak2 dia tapi baju dia tak siap.  Jadi bile dah besar sikit. Masuk sekolah menengah. Dah pandai menjahit sikit2 aku tolong la jahit pe yang patut.

Terlalu banyak sebenarnye pengorbanan.... Alhamdulillah 5/7 anak2 dia masuk IPTA/IPTS. Jadi agak berbaloi pengorbanan tu. Bile kiteorang dah keje ni. Time ni la mak dapat melaram... whatever la kan.. ape yang penting I LOVE U so much much muchhhhhhh

Pengorbanan seorang kakak/abang
Banyak sebenarnye yang aku nampak..terutama kalau jadi abang @ kakak yang sulung. Macam along aku terpakse behenti sekolah mase umor 12tahun & bekerje untuk tolong mak besarkan kiteorang. Dia memang nampak garang sikit tapi yang penting hati baik. Jadi along kene tegas kot.. hahha.. tapi ape2 pun dia adalah along terbaekkkkk !!! love love love u (^__^). Jadi sayangi lah abang/kakak korang yang sebenarnyer banyak bekorban. Jangan dah berjaye nanti lupe diri sudah.

Pengorbanan seorang kekasih.. emmmmm lain macam ni.
yang ni aku rase kurang patut.. tapi aku jugak pernah. emmmm..
mungkin kadang2 kite berkorban sebab kite sayang tapi soalan yang paling utame BERBALOI ke?? kalau jawapannye YES ,, continue la dengan pe yang korang lakukan. Mungkin kite tak harapkan balasan ape2,, tapi hanye mengharap si dia hidup bahagia. Tapi ape pun yang korang korbankan jangan sampai 'terkorban' sudah. Aku menaip berdasarkan pengalaman yang aku sendiri lalui. Lagi2 perempuan, maruah diri yang paling penting. Sesuatu yang tak dapat dijual beli. Mungkin bagi seorang lelaki takde ape yang luak walaupun ape pun yang dorang lakukan but not for a women. Jangan sesekali bagi seluruh hati perasaan kasih sayang & segale ape yang korang ade sebab believe me korang akan menyesal (*__^). Ingat de satu iklan dalam tv tu.."Dalam dunia binatang tiada Manusia,tapi dalam dunia Manusia ada Binatang" entah pe2 kan... takde kene mengene dengan tajuk ni..hahha

Pengorbanan aku??
emmm takpe la.. hanye yang melihat mengetahui. Tapi ape yang penting pengorbanan itu ikhlas dan pade orang yang patut.

Pengorbanan haiwan2
mereka terpakse mengorban diri supaye korang kenyang.. hehhehe


hasil carian: google

p/s: apa pun. Jadi manusia jangan selalu mengambil kesempatan diatas kebaikan orang lain. mereka mungkin melakukan pengorbanan dengan seikhlas hati. Tapi kesempatan yang diambil2 berkali2 mungkin menjadikan pengorbanan yang orang tertentu lakukan menjadi tidak ikhlas.


Wednesday, November 10, 2010

Bengang

Alhamdulillah ...

Baru abis makan,, masakan yang simple tapi sedap --> nasi kosong, telur dadar, ikan masin, sambal tumis & pucuk ubi... penuh sepinggan makan. Tapi sebelum makan "Asiah sambal tumis tu pedas macam cili api" .. kate mak aku.

Reaksi aku "ok (*__*)" sambil mengurangkan sambal dalam sudu yang nak dituang dalam pinggan. Then makan punya makan punya makan.. emmm kenape sikit pun tak rase pedas. so aku tambah bersudu sudu & sudu sambal tu. emmm pelik ni. maybe sebab aku BENGANG!! sampai tak rase pedas langsung.

Cube korang tengok gambar kat bawah ni. eeeeeee.. benci benci benci nyerrrrr


Kalau korang tak perasan pe kejadah nyer bende ni.. meh aku bagi tau. itu kesan CALAR kat kete aku. Kat pintu belah driver. SAKIT ATI !!!! 99% ni keje orang. 1% aku tak tahu.

Aku tak perasan bila calar ni wujud. Se tahu aku pagi tadi mase park kat tempat keje tu, takde pulak kesan calar..bile nak balik je dah de.

Aku tak cari pasal. Tak cari musuh. Tak sentuh kete sape2. Sape buat ni !!! baik ngaku cepattttt !!!!!!korang memang briliant stupid !!! takde keje cari keje tak berfaedah. Idiot. Idiot. Idiot.

Dah la tempat yang dicalarkan tu baru cat last month sebab accident. huhhhhh !! Aku tau la kete aku tu biase2 je. Tak payah la korang susah2 nak cederakan kete aku lagi .. jahatttttt


Gambar kat atas ni pulak memang aku dah perasan 2 minggu lepas kot. Ni bukan keje orang. Keje kete kepada orang or who?? Aku ke?? tak mungkin same sekali.. Tapi *_*???. Dont know sudah.


-------------------------------------@@-------------------------------------


Rase2 nye orang2 ni memang takde keje kot. Last last last month,, bile ntah,, tak ingat. Colleague aku nyer cermin sisi & plat number kene cilok (kalau tak silap aku la). Agak2 pe dorang dapat dengan buat keje2 ni. Dulu kat sekolah kan dah belajar moral & PI ke. Tu pun tak paham2.


-------------------------------------@@-------------------------------------



Dah la tak mau bengang lame2. Kejap2 sudah. Meh enjoy gambar yang baru amek tadi. Before Danish tido ni la keje dia. Ada sikit gambar bape ari lepas & 1 video pendek. Ni pun atas permintaan Ms SK.

video

Video ni amek weekend lepas mase lepak kat Pedas. Nasib la ko kucing,,pagi petang siang malam kene hambat dengan si kecik sorang ni.

 Mangkuk & bakul memang favourite kedua dia selepas handphone



 "yes yes yes,, berjaye jugak aku menakluki bukit huggies"

" This is my new friend. But my aunty always take him away from me :("



 Tengok tu dua2 botol dia nak. Huhh kecik2 dah tamak ye. Dah la hari same aku makan betik dia tarik, padan kat tangan sebelah dia pegang betik jugak... emmmmm

 "hahha,, gigi danish dah tumbuh,, lepas ni leh gigit aunty"


Gambar ni baru amek tadi,, aku dah kate danish memang suke bende2 cmni,, *_*?? tak paham tul


-- sekian terima kasih --
good nite


Thursday, November 04, 2010

Aku tidak mencari kesempurnaan

 Bersyukur la dengan apa yang ada

Jika kamu memancing ikan..Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu..Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja..Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ................

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang..Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya..Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja...Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu..

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu..Apabila sekali ia retak.. tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.. Akhirnya ia dibuang..

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi..Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.. akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya..Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi.. yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.. yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.

Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain..Kamu juga yang akan MENYESAL..



 ------------------------------------@@ ------------------------------------


Kate2 share2 link fb.. kalau la boleh i wanna be like that.. tapi memang senang cakap tapi ati susah nak terime. Kalau difikir2 kalau la leh ade function berikut kan best:

(1) Tekan button A: untuk delete memory2 yang tak best
(2) Tekan button B: Untuk mudah menerime
(3) Tekan button C: untuk sentiase rase bahagia,,happy ever after
(4) Tekan button D: anda fikir la nak tambah ape.. hahaa

Bukan kesempurnaan yang kadang2 kite cari sebab dah memang nyata manusia tak sempurna,, Aku tidak mencari kesemprnaan....cume ingin disayangi & hargai dengan seadanyer..
tapi.... emmm... ape pendapat anda???
 

Wednesday, November 03, 2010

Muhd Danish Syakir dah besar

Tiade kate2,, hanye yang melalui merasai (^___^)

so just enjoy de picture. TQ

video








Tuesday, November 02, 2010

Thanks to HATI

Ada yang kate cinte tak perlu dicari. Kerana cinte yang dicari akan hilang.
Ada pula yang kate cinte tak datang kalau tak dicari.
Ada pula yang kate tak perlu dicari tapi perlu berusaha.. ha!!! ade beze ke..

Tapi berdasarkan pengalaman aku rase ia tak perlu dicari. Memang ia akan hilang.

Jadi sekarang aku ade formula baru (tapi tak tau sampai bile formula ni akan bertahan...hahhaha). Said NO to COUPLE. Sebab bile dah couple kite akan memberi segala yang tak patut diberi. Konon nye demi kasih sayang. Ceh!! Tapi semo tu sebenarnye tipu helah je. Aku nak berkawan biase2 je,, leh tak.. hehhe.. And 1 more thing ---> never ever serahkan semo kasih sayang before getting married. Sebab untuk ape semo tu. Kalau hanye sakit yang kite dapat. Kita happy, tersenyum sorang2, ingat dia siang malam. Tapi semo tu time in love je. Then bile kite putus, time tu nak menangis meraung, bersedih tak tentu pasal. Kemudian tertutup hati untuk menerime cinte lain. Then bile jumpe cinte baru the same process will repeat again. Especially perempuan -- >

"Everyone’s heartbroken nowadays. But I mean, we all just have to move on. What’s the point of reminiscing when you know the person is no longer worthwhile; when they’re no longer who they used to be? When their heart is somewhere else? Do you think they still care for you, or...are still thinking about you? Because frankly, they don’t. (anonymous)"

So i have no reason to feel that way again. Aku tak kan mencari lagi tapi hanye akan memberi kepada yang berhak untuk menerima (^__^)

Aku juge berpesan pada diri --->
Aku akan cube tak tersalah memberi hati
pada dia yang sebenarnye tak sudi
pada dia yang hanye anggap aku angin yang menyape
pada dia yang tak pernah nak mengerti
kerana aku sedar sekali aku memberi selamanya dia dihati
kerana sekali aku dilukai sampai mati tetap aku ingati
jadi aku akan cube berhati2 dalam memberi hati
sebab ia hanya untuk insan yang tau menghargai
aku dah sedar sekarang
betapa tingginya nilai sekeping HATI


dari google

----------------------------------@@----------------------------------


Pada kawan2 yang nak kenal2kan aku dengan kawan2 korang ---> thanks alot. Niat baik korang memang saye hargai. Bukan saye tak cube. Dah try sekali dah tapi tak terdetik sikit pun hati ni. So malas nak try 1 more time.. hehee.. Insy' kalau ade jodoh nanti jumpe sendiri dengan dorang (^__^)

Aku tau jumpe sekali maybe tak membuat hati berdetup berdetap. Aku tau jugak tak semo cinte is 1st sight. Tapi jodoh ditangan nye, even aku mengelak kali ni. Kalau dah jodoh tak kemane.

Pada abg R & abg A thanks alot untuk nasihat2 & sanggup dengar bebelan saye.. sebagai kawan sebagai adik sebagai colleague ---> thanks again.

Sayang korang semo (^___^)